Cât a plătit Facebook pentru că ți-a înregistrat fața fără să te întrebe: suma este fabuloasă

de: Alexandru Puiu
01 03. 2021

Facebook are o foarte mare tradiție când vine vorba de încălcarea dreptului tău la intimitate. Ocazional, însă, mai plătește și câte o amendă fabuloasă din această cauză.

Nu mai puțin de 650 de milioane de dolari trebui să plătească Facebook din cauza faptului că a obișnuit să înregistreze fețele utilizatorilor fără acordul explicit al acestora. Decizia în acest sens îi aparține unui judecător federal american și vine după un proces care s-a întins pe parcursul mai multor oameni.

În spatele cazului intentat celor de la Facebook se află un grup de utilizatori din California, dar și 1,6 milioane de utilizatori din statul Illinois. Aceștia au fost reprezentați de un avocat din Chicago. Jay Edelson a dat în judecată Facebook, acuzând reţeaua socială că a colectat în mod ilegal date biometrice pentru a identifica feţele, încălcând o lege din 2008 a statului Illinois privind protejarea vieţii private.

Primul deznodământ al procesului a venit în ianuarie 2020. La acea vreme, oficialii Facebook au fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari, după ce au încercat să eșuat să obțină anularea acțiunii printr-un viciu de procedură. Ca să înțelegi cât de complicat este un astfel de proces de acțiune colectivă, ai în vedere că plângerea inițială a fost depusă în 2015. În iulie anul trecut, judecătorul de district al cazului a decis însă că suma este prea mică.

Deznodământul a fost simplu. În timpul procesului a reieşit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois. Abia în 2019, Facebook a acceptat că face ceva greșit și a decis ca funcția de recunoaștere facială să fie doar opțională.

Potrivit judecătorului de district James Donato, decizia este una istorică şi reprezintă o „victorie majoră pentru consumatori în domeniul foarte controversat al confidenţialităţii digitale”. „Aceasta este una dintre cele importante reglementări stabilite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieţii private”, a mai adăugat el.

În final, fiecare persoană implicată în acest caz va primi 345 de dolari pentru practicile Facebook fără un acord explicit.